Sådan koger du den perfekte kartoffel

Kartoflerne skal simre færdige, ikke bulderkoge, og kartoflerne smager af mest, når de koges med skræl

Du beholder mest af kartoflernes smag og vitaminer, når du koger dem med skræl

1 Kog kartofler med skræl

Du beholder mest af kartoflernes smag og vitaminer, når du koger dem med skræl. Indholdsstofferne bliver i kartoflen. De kan ikke trænge igennem skrællen.



2 Skyl og skrub kartoflerne

Nye kartofler skal bare vaskes og måske skrubbes med en børste eller skrabes, hvis skindet hænger lidt fast. 



3 Brug koldt vand med en håndfuld salt

Kogte kartofler får den bedste konsistens og går ikke så nemt i stykker, hvis du begynder kogningen i koldt vand tilsat en håndfuld salt. Salt fremhæver smagen og holder kartoflerne faste. Vandet skal dække kartoflerne. Det er en god idé med lidt krydderurter i vandet. Tilsæt for eksempel en stængel bladselleri eller løvstikke, som giver kartoflerne ekstra smag.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)



4 Skær de største kartofler over

Sørg for, at kartoflerne har samme størrelse, skær de store i mindre størrelse. Så koger de ens, og du undgår at få enten underkogte eller overkogte kartofler



5 Kog kartoflerne over middel varme

Kartofler skal ikke bulderkoge. Bring kartoflerne i kog over middel varme. Lad dem simre, til de er møre, 15 minutter alt efter størrelse. Stik i dem med spidsen af en urtekniv, og tjek, om de er møre. Knivspidsen skal nemt kunne glide ud af kartoflen igen. Ældre kartofler skal koge ca. 20- 30 minutter. Hæld kogevandet fra og pil dem.

Kilde: Ingeborg Suhr, Mia Kristensen